viernes, 14 de agosto de 2009

rug blessure Bart

Een triatlon seizoen met veel pech, zo kunnen we het denk ik het beste omschrijven. Vrijdag 14 augustus hadden we een concentracion met de triatlon selectie van Murcia in het CAR (Centro de Alto Rendemiento) in Los Alcazares, als voorbereiding voor het Campeonato de España de Triatlon por Autonomias. Om 8.30h was het verzamelen en om 9.00h vertrokken met met z´n allen voor een fietstocht van 55 km (Los Alcazares-La Union-Portman-Los Nietos-Los Alcazares). Het was een mooie fietstocht met een berg erin. Toen we terug aankwamen bij het CAR, kon Bart niet van zijn fiets afstappen. Hij kon niet meer bewegen, zijn rug niet meer strekken, en had ontzettend veel pijn. Bart is op de grond gaan liggen totdat hij in staat was om overeind te komen. Er was duidelijk iets aan de hand met zijn rug... Intussen was het tijd om middag te eten. Er was ensalada, gazpacho, paella met konijn, fruit en yoghurt voorzien. Na de comida had Bart nog altijd veel pijn en besloten we naar huis te gaan. Ik had nog geprobeerd om Vicente te bereiken (sportarts en fysio die een eigen kliniek "Sportrauma" heeft in Cartagena, hij had mij perfect geholpen met mijn blessure in april 2009), maar zijn kliniek was vrijdagmiddag gesloten, dus zijn we richting Churra gereden met mij achter het stuur (voor de verandering).

Bart heeft het hele weekend superveel pijn gehad en kon nauwelijks bewegen of wandelen. Maandagochtend heb ik direct een afspraak gemaakt met Vicente en ´s avonds zijn we naar Cartagena gereden. Daar heeft Vicente naar zijn rug gekeken, en de conclusie was dat Bart een spasme had gehad van zijn rugspieren. Dit betekent dat zijn rugspieren plots zijn samengetrokken, waardoor zijn hele rug was vast komen te zitten. Als gevolg hiervan waren intussen ook twee zenuwen ontstoken. Na verschillende dagen behandeling wist Vicente vrijwel zeker dat het gekomen was door een cumulatieve overbelasting van zijn rug, en de fietstocht was de laatste druppel geweest voor het spasme. Bart is er vrijwel zeker van dat de overbelasting veroorzaakt is door een slechte en gestresste houding op zijn werk. Om Bart van zijn ongemakken af te helpen volgde er een intensieve behandeling van twee weken.

In de eerste week zijn we 4 keer naar Cartagena gegaan (jaja, met mij achter het stuur) en kreeg Bart behandelingen van 2 tot 2,5 uur per keer. In deze behandelingen stond het losmaken van de rugspieren centraal, waarbij de volgende technieken werden toegepast:
Electrische pulsen:

Kou met behulp van ijspakkingen (de ijspakkingen liggen onder de handdoek):

Warmte met behulp van infrarood licht:

Sonar (hieronder de resten van de sonar gel):


Massage (geen fotos)

Mobilisatie, van deze techniek moest Bart niet zoveel weten, omdat hij hierbij in allerlei gekke standen "gekraakt" werd, waarbij Vicente zijn volle gewicht gebruikte... Hieronder een foto van Witty die een van de gekke standen laat zien:

In de eerste dagen moest Bart thuis in bed liggen, en mocht vooral niet bewegen en zijn rugspieren belasten. Daarnaast moest hij medicatie nemen gedurende 5 dagen om de zenuwontsteking tegen te gaan. In de tweede helft van de week mocht hij een klein beetje wandelen en zwemmen. Vicente was tevreden met de resultaten, maar Bart had nog altijd pijn en kan nog altijd niet rechtop staan en wandelen. Ik kan je vertellen dat dit geen gezellige week was in Casa Jaeken in Churra. Vicente had er alle vertrouwen in dat alles goed zou komen, maar Bart had er niet veel vertrouwen in. Hij zag al voor zich dat hij nooit meer normaal zou kunnen bewegen en sporten... Om Bart zijn herstel optimaal te bevorderen had ik hem natuurlijk goed verzorgd, en hem alles gebracht en gegeven wat hij nodig had, maar dat maakte Bart niet veel vrolijker...

Nadat Bart donderdagavond zijn derde behandeling had gekregen, gingen we vrijdagochtend weer richting Cartagena. Hij kreeg nog een uitgebreidere sessie dan normaal, want deze keer werd ook acupuntuur toegepast.


Deze sessie had Bart althans heel goed gedaan, en tijdens de acupuntuur had Vicente wat verteld over zijn leven als arts, wat heel interessant was. Hij vertelde dat hij na zijn specialisatie sportarts, twee jaar in china gewoond had om acunpuntuur te leren. Daarnaast was hij ook meegeweest naar de olympische spelen als sportarts van de Spaanse Federatie, en heeft al ruim 20 jaar ervaring. Daarnaast heeft hij nog de opleiding fysio gedaan, en geeft hij nu ook les aan de univerisiteit van Murcia en verzorgt hij massage-cursussen. Na de acupuntuur sessie voelde Bart zich vrij goed.

Daarna volgde een weekend zonder behandelingen, met rust in bed, beetje zwemmen en een beetje wandelen.

Na het weekend volgde een tweede week met 4 keer naar Cartagena (jaja, en nog steeds met mij achter het stuur) en kreeg Bart weer behandelingen van minstens 2,5 uur per keer met dezelfde technieken. Alleen werden er nu meer naalden geprikt bij de acupuntuur, en werd er nog een stretch sessie toegevoegd, waar Bart zeer tevreden over was.

In de tweede week mocht Bart ook beginnen met lopen en fietsen, wat hij tegen het einde van de week zonder veel problemen kon. Bart zijn rug was in die mate hersteld dat hij klaar was om te racen in het Campeonato de España de Triatlon por Autonomias, en dus werd er aan de Murciaanse Triatlon Federatie gemeld dat ze op onze aanwezigheid konden rekenen. Uiteindelijk waren we beter niet meegegaan, maar het verslag van dit kampioenschap kun je lezen in het volgende verslag.

Oh ja, en niet te vergeten, heel belangrijk! In de tweede week waren papa en mama Jaeken in Casa Jaeken in Churra. En mama Jaeken had nog hele goede tips en oefeningen die Bart in de toekomst dagelijks moet doen om verdere problemen met zijn rug te voorkomen. Aangezien dat Bart toch behoorlijk geschrokken was van de problemen die de rug met zich mee kan brengen, zal hij die adviezen waarschijnlijk braaf gaan opvolgen...

Op dit moment is Bart zijn rug nog niet geheel genezen. Het volledige genezingsproces zal nog 4 weken duren, en wekelijks zal hij naar Cartagena moeten voor controle en behandeling, dus dat worden nog 4 voorzichtige weken.

Groetjes,

Annika

1 comentario:

  1. hey, ik heb volgens mij een soortgelijke blessure. Mijn rug staat al 6 maanden vast. Soms ga ik kapot van de pijn. Het lijkt wel of mijn rechter lange rugspier helemaal gespannen staat.
    Als ik bijvoorbeeld voorover buk dan trekt deze heel erg en zie je hem als een kabel op mijn rug liggen.

    Ik heb ondertussen al 35 behandelingen gehad bij therapeuten en niemand weet mij te helpen.

    Ik zou graag in contact komen via de mail want ik ben er helemaal kapot van.

    Mijn mailadres/msn is henk8000@msn.com

    ResponderEliminar